Reabilitarea Ansamblului Monument Istoric
Monumentul istoric „Sf. Gheorghe” a suferit mai multe avarii de-a lungul timpului. Închiderea bisericii de regimul comunist in august 1948 timp de 23 de ani și cutremurele de pământ, au facut ca să arate ca o cenușăreasă în salba de biserici ale orașului.
Prima încercare de reabilitare s-a făcut de către pr. Bârnovescu odată cu redeschiderea bisericii în 1971. În acest timp, biserica a fost întărită printr-o centură deasupra ferestrelor, retencuită exterior și interior, s-a schimbat tabla acoperișului acolo unde a fost nevoie, și s-a pictat în tehnica fresco.
Dar cutremurele din 1986 și 1990 au arătat că ansamblul necesita o reabilitate temeinica și profundă pentru a-l salva de la prăbușire. Consiliul Parohial și preotul paroh au căutat soluții viabile, însa toate au ramas la stadiu de proiect viitor din cauza costurilor mari.
La inițiativa preotului paroh Adrian Țapu, din 2015 a început demersurile pentru o nouă reabilitare a ansamblului.
În acest sens, s-a încheiat un contract pentru proiectul tehnic, privind reabilitarea întregului ansamblu, cu firma Poganex 2005 din Iasi, arhit. dr. Ioan Sasu si ing. Constantin Firtea. contractul a fost semnat în decembrie 2015.
Constatându-se costurile unor cheltuieli foarte mari, la sfatul arhitectului, s-a luat pentru prima dată în dicuție reabilitarea ansamblului cu fonduri europene. În acest sens, a fost contactată firma de consultanță „La Conseil” din Iasi.
Acesta a întocmit planul de marketing al viitorului proiect cu titlul „Valorificarea turistică a ansamblului monument istoric Sf. Gheorghe a breslei abagerilor din municipiul Bârlad”.
Concomitent cu alcătuirea planului de marketing s-a alcătuit și proiectul tehnic în faza DALI.
Astfel încît, în luna noiembrie a anului 2017 a fost depus ca documentație integrantă la ADR – Piatra Neamt, instituție intermediară Ministerului Dezvoltării și Fondurilor Europene, în vederea atragerii de fonduri europene pentru proiectul mai sus menționat.
În luna septembrie a anului 2018, Parohia a fost notificata că va primi fonduri europene, după ce în primă fază ele se epuizaseră și proiectul intrase pe o listă de rezervă.
În luna decembrie 2018 la ADR – Piatra Neamț s-a semnat contracul de finanțare, pentru suma de 7.257.028 lei.
Însă, în același an, OUG 114, privind majorarea salariului în constructii, a bulversat valoarea bugetului proiectului, care suferise, între timp, și majorări de prețuri la materiale față de momentul alcătuirii lui.
Astfel, în primăvara anului 2019, proiectul a fost actualizat pentrua fi viabil și atractiv pentru viitoarea licitație. Valoarea actualizării nu mai putea fi susținută cu fonduri europene, de aceea, întreaga valoare a trebuit să fie suportată, împreună cu cei 2% asumați în proiect, de către beneficiar, respectiv Parohie. Proiectul era în impas din lipsa fondurilor (suma se ridica la peste 895.000 lei).
Încurajați de cei din jur, s-au contiuat demersurile, pregătindu-se procedura de licitație. În același timp, a fost schimbată și firma de consultanță, La Conseil motivând că nu poate merge mai departe din cauza lipsei de personal.
La licitație au depus dosare de oferte două firme: SC CONEST SRL și SC CONSTRUCȚII UNU SRL, ambele din Iași, criteriul de departajare fiind prețul cel mai mic.
În urma licitării, firma Conest a îndeplinit toate condițiile, fiind declarată câștigătoare.
Contractul de lucrări a fost semnat în luna octombrie 2019 la sediul firmei Conest din Iași, ordinul de începere a lucrărilor fiind emis în 1 nov. 2019. Iarna fiind foarte aproape, lucrările efective au început în data de 19 martie 2020.
Lucrările s-au derulat pe parcursul a trei ani, încheindu-se cu semnarea procesului verba la recepția lucrărilor din 20 martie 2023.
Reabilitarea a cuprins în ansamblu cele două obiective, biserică și turnul de poartă și clopotniță, cu tot ce ține de consolidare, înfrumusețare și modernizare.
La nivelul consolidării s-a pornit de la nivelul fundației cu săpături interioare și exterioare și confecționarea de grinzi vierendeel. În pereți s-au carotat găuri transversale de sus până jos, introducandu-se stâlpi de beton armat, care au fost legătura între centura de fundație și centura bolților.
Deși cele trei turle erau socotite ca vor fi reabilitate în forma inițială începerii proiectului, constatându-se trăinicia consolidării, s-a luat hotărârea ca să fie construite din cărămidă.
Șarpanta celor două obiective a fost schimbată complet, iar învelitoarea s-a făcut cu tablă de cupru de grosime 0,5 mm.
În turnul de poartă și clopotniță s-a amenajat o scară din beton ce permite accesul la cele trei nivele ale construcției. De asemenea, a fost montat un ascensor pentru accesul facil al persoanelor cu dizabilități sau în vârstă la cele două muzee ale turnului.
- Pereții exteriori ai celor două construcții au fost retencuiți și finisați cu tencuială decorativă.
- Tâmplăria bisericii a fost schimbată complet, iar cea din turn a fost rectificată.
- Pardoseala celor două obiective a fost înlocuită cu piatră naturală de Vama.
- Au fost montate instalații electrice, termice, antiefracție și antiincendiu.
- Curtea ansamblului a fost reamenajată, aleele principale placate cu piatră, iar parcarea cu dale din beton.
- În curte s-a amenajat un spațiu de rugăciune cu un altar de vară.
- Împrejmuirea s-a făcut cu gard din fier forjat și soclu de beton, placat cu piatră naturală.
Deși nu a fost parte din proiectul propus finanțat cu fonduri europene, în timpul lucrărilor s-a executat decaparea, curățarea, injectarea și retencuirea pereților interiori, pregătindu-se, astfel, pentru pictură pe viitor.
Lucrările de consolidare au fost însoțite și de săpături arheologice. În urma săpăturilor s-au descoperit peste 80 de morminte, dintre care cel mai important este descoperirea mormântului ctitorului de poartă și clopotniță, Ioniță Titinaș (monahul Ioanichie).
Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de 8.152.648,89 lei